روانشناسی شناختی

روانشناسی شناختی

روانشناسی شناختی به ذهن همانند یک دستگاه پردازشگر می‌نگرد که توسط آن می توان به خیلی از جنبه‌های ذهن توجه کرد و ذهن آدمی را با هر شخصیت، از هر بابت و هر زمینه ای بازبینی کند .در این پست می خواهیم شما را با یکی دیگر از شاخه های روانشناسی یعنی روانشناسی شناختی آشنا کنیم امیدواریم مطالب این پست برای شما مفید باشد.

روانشناسی شناختی همانند دیدگاه روانکاوی متوجه فرآیندهای درونی است.
اما در این دیدگاه بیش از آنکه بر امیال، نیازها، و انگیزش تاکید شود برای اینکه افراد چگونه اطلاعات را کسب و تفسیر می کند و آن ها را در حل مشکلات به کار می‌گیرند تاکید می‌شود.
برخلاف روانکاوی تکیه‌گاه شناختی نه بر انگیزش ها و احساسات و تعارضات نهفته بلکه بر فرایندهای ذهنی است که از آن ها آگاهیم و یا به راحتی می توانیم از آن  ها مطلع شویم. این رویکرد در مقایسه با نظریه های یادگیری قرار می گیرد.
که محیط بیرونی را علت اساسی رفتار و شیوه های حل مسئله کنونی توجه دارد .
در این دیدگاه روابط بین هیجان ها انگیزش ها و فرایندهای شناختی و در نتیجه همپوشانی میان دیدگاه شناختی و دیگر رویکرد ها نیز آشکار می شود.

معرفی روانشناسی شناختی

افلاطون از جمله افرادی بود که اولین پرسش ها و پاسخ های فلسفی را ایجاد کرد و به زبان امروزی به موضوع روانشناسی شناختی پرداخت امروزه روانشناسی شناختی به عنوان یک رشته مستقل در مقطع کارشناسی ارشد متوجه قرار گرفته است .دیدگاه شناختی یکی دیگر از شاخه های روانشناسی است. اگر بخواهیم یک تعریف ساده از این شاخه انجام دهیم می توانیم بگوییم
علمی است که به مطالعه پردازش اطلاعات در ذهن می پردازد.
حال گردازش اطلاعات در ذهن شامل توجه، حل مسئله، خلاقیت و…. است.
همانطور که از تعریف آن متوجه شدیم این دیدگاه در مورد فرآیندهای درونی انسان است.

تاریخچه دیدگاه شناختی

در زمینه روانشناسی شناختی همچنین می‌توان به روانشناسی گشتالت اشاره کرد که در دهه ۱۹۲۰ مطرح شد. موضوعاتی از این قبیل که انسان چگونه به تشخیص و حل مسئله می‌پردازد چگونه اطلاعات دریافتی را درک می‌کند حافظه چگونه عمل می کند که از عمده مسائل دانشمندان این گروه می باشد .در در این زمینه رفتارگرایی فرآیند ها، پدیده های ذهنی ،چون باورها  وانگیزش مورد مطالعه قرار میگیرد و شناخت از اهمیت مرکزی برخوردار بوده و به عنوان یک مفهوم کلی تمام اشکال آگاهی را در بر می‌گیرد.

وجه مشخصه دیدگاه شناختی، توجه نسبتاً اندک به رابطه محرک، پاسخ فعالیت های عصبی می باشد.
توجه اصلی این رویکرد، به موضوعاتی نظیر ادراک، حل مسئله از طریق شهود، تصمیم‌گیری و فهم است.
در تمام این موضوعات شناخت از اهمیت مرکزی برخوردار است.
شناخت یک مفهوم کلی است که تمامی اشکال آگاهی را در بر می‌گیرد و شامل ادراک، تفکر، تصور، استدلال، و قضاوت و غیره می باشد.
انقلاب شناختی شامل تمام دیدگاه هایی می شود که به این مباحث اهمیت زیادی می‌دهند.

فرق روانکاری با دیدگاه شناختی

در روانکاری بیشتر به نیازها، انگیزش ها تاکید می شود ولی در این دیدگاه از علم روانشناسی به این موضوع می گردازد که چگونه افراد اطلاعات را کسب و از آن ها برای حل مشکلات خود بهره می برند و تکیه گاه شناختی بر فرایند های ذهنی است.
یه بیانی ساده تر دیدگاه شناختی به افکار و شیوه حل مسائل کنونی توجه دارد تا به تاریخچه شخصی.

زیر مجموعه های روانشناسی شناختی

۱.رشته های نوروسایکولوژی
۲.روانشناس بالینی
۳.روانشناسی تربیتی
۴.روان شناسی سازمانی
۵ روانشناسی قانونی

تفاوت این دیدگاه با مکاتب روانشناسی قبلی

۱.برخلاف مکاتب روانشناسی کلاسیک مانند روانشناسی فرویدی از روش تحقیق علمی و همچنین بررسی مواردی که قابل مشاهده است استفاده می کندو  روش هایی مثل روش درون گری را به کار نمی برد.

۲.بر خلاف روانشناسی رفتار گرا فرآیندهای ذهنی باورها و خواست را بسیار مهم می داند و مورد مطالعه قرار می دهد.

امروزه روش درمان شناختی یکی از پرکاربردترین انواع روان درمانی است در واقع توانبخشی شناختی به مداخله و تقویت توانایی های شناختی می پردازد و احتیاج به افرادی کارشناس و تحصیل کرده دارد.

از زیر مجموعه های روانشناسی شناختی، می توان رشته های نور و سایکولوژی، روانشناسی بالینی، روانشناسی تربیتی، روانشناسی قانونی، روانشناسی سازمانی و صنعتی با گرایش های شناختی را نام برد.

همچنین امروزه مغز دیگر به عنوان جعبه سیاه تلقی نمی‌شود بشر نه تنها به درون آن دسترسی دارد بلکه می‌تواند در آن مداخله کند. مداخله در مغز به صورت های مختلف .حتی طراحی الگوهای مصنوعی صورت می‌گیرد.

تیم روانشناسی رستگاران روشنی وجود آماده ی پاسخ گویی به شما در زمینه ی مسائل گوناگون روانشناسی و روانشناختی از جمله : خودباوری و همچنین افزایش اعتماد به نفس ،توسعه ی مهارت های فردی برای داشتن زندگی باکیفیت تر ،برنامه ریزی و پاکسازی ضمیر ناخود‌ آگاه  ،آموزش مدیتیشن و بررسی مفهوم آن  و همچنین مشاوره ها از جمله : گروه مشاوره زناشویی ، اهداف روانشناسی کودک ،حل مسائل زناشویی، بیداری کودک درون و… برای اطلاعات بیشترمی توانید با تیم رستگاران روشنی وجود تماس بگیرید.

اشتراک گذاری :
دیدگاه خود را بنویسید