شخصیت پارانوئید

شخصیت پارانوئید

افراد دارای شخصیت پارانوئید عموما با شک به مسائل و افراد نگاه می کنند و‌ دیدی کاملا بر پایه ظن و بی اعتمادی به همه چیز دارند. این گونه افراد بسیار باعث اذیت و آزار درونی و همچنین اطرافیان خود می شوند زیرا از هر گونه حرف یا رفتار ، برداشت بدی دارند. به طوری که حتی کوچک ترین و‌ معمولی ترین چیز ها در نظر آنها مسئله ای بزرگ است. از این رو‌ این افکار منفی را درون خود نگه داشته و‌ پرورش می دهند که بسیار باعث رنج خود می شوند.

عموما عوامل اینگونه شک و بی اعتمادی ها را می توان در دوران بزرگ سالی در افراد مشاهده نمود.

رفتار افراد اختلال شخصیت پارانوئید چگونه است؟

اختلال شخصیت پارانوئید از مجموعه اختلال شخصیتی است که در گروه A قرار دارد افرادی که از این اختلال رنج می برند شک و تردید در رابطه هایشان بسیار است.

این گونه افراد به دلیل اینکه نسبت به دیگران سوء‌ ظن شدید دارند هیچ وقت نمی توانند به دیگران اعتماد کنند و به آن ها همیشه مشکوک هستند.

او رفتار اطرافیان خود را تهدید آمیز و تحقیر آمیز برداشت می کند بدون اینکه دلیل خاصی داشته باشد.

افرادی که دچار این اختلال هستند نمی توانند اعتراف کنند یا بپذیرنند که چه احساس منفی نسبت به دیگران دارند.

در اختلال شخصیت پارانوئید فرد با شک و تردید رفتار دیگران را تفسیر می کند او همیشه رفتار دیگران را آسیب‌رسان می‌داند معمولاً این افراد از گفتار خوب و معمولی دیگران برداشت غلطی می کند زود رنجیده و خشمگین می شوند و مدت ها در درون خود قرار می دهند و حتی آن ها را پرورش می دهند ونشانه هایش در بزرگسالی با سوء ظن و بدگمانی خود را نشان می دهد این افراد همه را بدجنس و بدخواه خود می‌دانند .

افراد دارای این نوع از شخصیت دارای ویژگی هایی جدا از شک و بی اعتمادی هستند که این خصوصیات عبارتند از: کینه توزی، عدم کنترل خشم، احساس نا آرامی، روحیه جنگجو و دعوایی، دارای شخصیت کنترل کننده و‌ تسلط گر، برداشت بد از هرگونه رفتار یا حرکت، انتقاد نا پذیر، قضاوت مداوم دیگران و…

علائم این اختلال شخصیت پارانوئید

ابتدایی ترین این نوع اختلال شخصیت در اوایل بزرگسالی با نشانه هایی مانند بدگمانی است و فکر میکند همه قصد آزار و اذیت او را دارند.

از دیگر علائم این اختلال می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • به کسی اعتماد ندارند
  • هر چیزی را سریع تلافی می کنند.
  • نسبت به تعهد و وفاداری دیگران نسبت به خود مشکوک هستند و فکر می کنند می خواهند از او سوء استفاده کنند.
  • اطرافیان خود را نمی بخشند.
  • بسیار کینه توز هستند
  • عدم انتقاد پذیری
  • هرگز نمی توانند آرام باشند و رفتارشان خسمانه است.
  • با دیگران رفتار سردی دارند.

اگر توضیح مختصری از ویژگی های بالا را بخواهیم بگوییم می توان گفت افراد داری اختلال شخصیت پارانویید تصور می‌کنند اطرافیان قصد سوء استفاده و فریب او را دارند نسبت به تعهد و وفاداری دیگران شک دارند و از مسائل شخصی خود به دیگران نمی گویند و می ترسند دیگران از آن بر علیه خودشان استفاده کنند و به کسی اعتماد نمی کنند و اطرافیان را نمی بخشند همچنین بسیار حساس با خشم و عصبانیت واکنش نشان می‌دهند و هر چیزی را خیلی سریع تلافی می کنند تصور می‌کنند که دیگران قصد حمله به شخصیت آن ها را دارند بدون اینکه دلایل واقعی وجود داشته باشد و نگاه های تصادفی دیگران را بد تعبیر می کنند.

روابط شان با دیگران سرد است و فاصله خود را با دیگران حفظ می‌کنند و احتمال دارد که شخصیتی حسود داشته باشند و همیشه حق را با خود می داند و خود را مسئول هیچ مشکلی نمی دانند و نمی توانند آرام باشند و خیلی دعوایی هستند.

این ها نشانه های این اختلال شخصیت است جالب است بدانید معمولا آن ها خودشان برای درمان اقدام نمی کنند بلکه از طرف همسر یا نزدیکان به روانشناس معرفی می شوند.

عوارض و مشکلات این بیماری چیست؟

به دلیل تفکری که این افراد دارند توانایی خود را در حفظ ارتباط اجتماعی کم می‌کنند نمی‌توانند در محیط شغلی و تحصیلی و اجتماعی خوب عمل کنند همیشه درگیر دعوا های حقوقی با دیگران می شوند و برای اینکه بتوانند افراد را مجازات کنند مرتب از آن ها شکایت می‌کنند و در واقع از هم پاشیده شدن خانواده از دست دادن شغل و حتی مسکن از دیگر خطراتی است که افراد مبتلا به این بیماری را تهدید می کند.

درمان اختلال شخصیت پارانوئید:

درمان می تواند نقش موثری در از بین بردن شک بیمار داشته باشد ولی کار بسیار سختی است چون ممکن است بیمار به خود روانشناس نیز شک داشته باشد.

روان درمانی و تجویز دارو می تواند راهای موثر برای کاهش علائم این اختلال باشد.

درمان پارویی زیاد توصیه نمی شود چون ممکن است بیمار درمان را کنار بگذارد ولی در مواردی که اضطراب و توهم شدید ممکن باشد زندگی عادی بیمار را بر هم زند از دارویی ضد اضطراب استفاده می شود.

روان درمانی روش موثرتری است ارتباط قوی بین روانگر و بیمار باید بسیار قوی باشد که این خود کار بسیار سختی است و ممکن است بیمار به همان دلایل شک و تردیدی که نسبت به دیگران دارد درمان را ناتمام رها کند.

تیم ما:

حال تیم روانشناسی رستگاران روشنی وجود تا به امروز سعی بر این داشته است که اطلاعات مفید درباره انواع شخصیت ها و اختلالات آن ها و دیگر موارد علم روانشناسی مانند معنی مدیتیشن،روانشناسی و ارتباطات جمعی، نحوه پاکسازی ضمیر ناخودآگاه و دیگر موارد در اختیار شما عزیزان قرار دهد هم چنین ما در نبض کیهانی  کلاس های کتاب خوانی برگزار می کنیم که یکی از بهترین های آن ها کارگاه کتاب خوانی مرداب روح است.

برای آشنایی با مطالبی نظیر تکنیک دستیابی به ضمیر ناخودآگاه و راه هایی برای رسیدن به آرامش که از طریق مدیتیشن امکان پذیر می شود می توانید به خواندن مقالات سایت ما مراجعه نمایید.
همچنین اطلاعاتی در مورد اینکه آیا مدیتیشن واقعیت دارد نیز برای شما گفته شده که سایت نبض کیهانی در تلاش است شما را در مراقبه ضمیر ناخودآگاه و ارتباط با ضمیر ناخودآگاه دیگران ، شناخت کودک درون خود، مشاوره برای ازدواج موفق ، راه های داشتن کودک درون شاد و به علاوه بررسی استعدادهای فرزندان و بررسی اهمیت روانشناسی کودک آشنا کند.
در کنار این موارد با کشف کودک درون و روانشناسی کودک و نوجوان نیز آشنا خواهید شد.

اشتراک گذاری :
دیدگاه خود را بنویسید