وسواس فکری

وسواس فکری

وسواس فکری یکی از علائم اصلی بیماری روانی اختلال وسواس به شمار می رود که شخص می کوشد آن ها را نادیده گرفته و از ذهن خود بیرون کند یا با عمل و فکر دیگری خنثی کند و البته آگاهی دارد که این پدیده های مزاحم حاصل ذهن خود او هستند.

وسواس فکری در واقع تصاویر و افرادی هستند که مرتباً از ذهن فرد تکرار می‌شود و به نظر می‌رسد که از کنترل فرد خارج می باشد و علیرغم میل او به ذهنش می آیند مثل اینکه فرد دائم فکر می‌کند که مبادا دستش آلوده باشد.


علت بیماری وسواس فکری:

علت ایجاد بیماری وسواس فکری متعدد است که برخی از آن ها عبارت است از: ژنتیک,مشکلات خودایمنی,اعصاب,رفتار و شناخت,مسائل خانوداگی و تربیتی و … اما علت اصلی که باعث ایجاد این بیماری می گردد, یک علت بیولوژیک یا ژنتیک و یا بر هم خوردن هورمون های نوروترانسمتیر مغزی و یا علل محیطی نظیر استرس است که از عوامل بروز این بیماری می باشد که معمولا در سه دسته قرار می گیرند از جمله: پرخاشگرانه ی بی مورد ، جنسی بی مورد و افکار مذهبی کنایه آمیز.


نمونه های این نوع وسواس چیست؟

علائم وسواس شامل:

ترس از میکروب و کثیفی ، اهمیت زیاد به نظم دقت و درستی ،نگرانی از این که کاری به خوبی انجام نشده باشد ،حتی وقتی می داند که صحت ندارد ، ترس از افکار شیطانی و گناه کارانه ، فکر کردن تمام مدت در مورد یک صدا تصویر کلمه یا عددی به خصوص ، نیاز به اطمینان مجدد ،ترس از صدمه زدن به یکی از اعضای خانواده یا دوستان ، زیاده روی در مطالعه مکرر یا مطلب درسی برای یاد گیری.


معرفی انواع بیماری وسواس فکری:

انواع وسواس فکری شامل:

۱-نگرانی مداوم در مورد بیماری های کشنده مثل سرطان و ایدز
۲-نگرانی درباره ی این که مبادا دیگران به خاطر شما بیمار شوند.
۳- ترس از آلودگی با سموم طبیعی مانند سرب و …
۴- نگرانی عمیق از این که کاری بسیار شرم آور انجام دهند .
۵- فکر کنند مبادا با کسی تصادف کنند.
۶- افکاری در مورد قتل شریک زندگی یا فرزندان .
۷-افکار و تصورات جنسی یا مذهبی .
۸- احساس نیاز شدید برای مرتب و منظم کردن چیزها در واقع وسواس فکری صرفا نگرانی معمول درباره مشکلات روز مره نیستند .
آن ها معمولا عیر قابل کنترلند حتی اگر بتوانید غیر منطقی بودن آن ها را تشخیص دهید.

بین وسواس فکری دقیقا نگرانی معمول درباره مشکلات نیستند آن ها معمولاً غیر قابل کنترل هستند حتی اگر بدانید که آن ها غیر منطقی هستند اکثراً بر اثر وسواس فکری آنقدر ناتوان می‌شوند که حتی کارهای روزمره هم برایشان سخت است و این قدر آزاردهنده هستند که فرد سعی می‌کند با انجام این اعمال وسواس یا افکار وسواسی دیگری از شر آن ها خلاص شود.

آیا می دانید بیماری وسواس منجر به چه اختلالات دیگری می شود؟

از نظر روانشناسان افرادی که دچار بیماری های وسواس هستند زمینه برای ابتلا به اختلالات دیگری هم دارند که عبارتند از:

  • رفتار تکراری
  • اختلال اضظراب
  • اختلال موکنی و پوست کنی
  • افسردگی
  • دوقطبی بودن
  • اختلال بدریخت انگاری
  • بیش فعالی
  • اختلال در خوردن

تاثیرات بیماری وسواس در زندگی افراد:

از تاثیرات منفی که این بیماری می تواند بر زندگی افراد داشته باشد می توانیم به برخی از موارد زیر اشاره کنیم:

  • مشکل در برقراری ارتباط با دیگران و کاهش کیفیت زندگی
  • اتلاف وقت
  • خستگی ذهنی و بی‌حوصله شدن فرد بیمار برای فکر کردن درمورد موضوعات مهم و اساسی زندگی خود
  • ناتوانایی در تمرکز حواس و ایجاد حواس‌ پرتی
  • بازماندن از کار های اصلی

وسواس عملی یا اجبار چیست؟

اجبار یا وسواس عملی، رفتارهایی هستند که باید بارها انحام شود تا اضطراب فرد از وسواس فکری کاهش یابد .
مثلا:اگر وسواس آلوده بودن دارید ممکن است احساس کنید که مجبور هستید دستان خود را بارها بشویید و ضد عفونی کنید. وسواس های عملی معمولا شامل تمیز کردن ،شمارش و چک کردن هستند .

پس بهترین تعریفی که می توان در مورد وسواس فکری عملی کرد این است که اختلالات شایع و مزمن و طولانی مدتی که فرد در آن دچار افکار یا (وسواس فکری )و رفتار یا (وسواس عملی) غیرقابل کنترل و مکرر می‌شود و احساس می‌کند که باید چندین بار این افکار و رفتار را تکرار کند و دچار وسواس عملی می‌شود.
بهترین درمان و غلبه بر وسواس فکری برای این افراد این است که می توانند از راهنمایی های روانشناس و روانپزشک بهره ببرند تا بتوانند بر این وسواس خود غلبه کنند


برای درمان این بیماری چه کنیم؟

روش های درمانی مختلفی برای بیماری وسواس فکری وجود دارد از جمله درمان های دارویی تکنیک های خود یاری و حتی در موارد شدید جراحی می باشد.

اما پیش از هر چیز ما به شما عزیزان توصیه می کنیم که برای درمان این بیماری به یک روانشناس باتجربه و ماهر مراجعه نمایید.

شما در نبض کیهانی می توانید مطالب مختلفی از موضوعات روانشناسی را مطالعه کنید از شخصیت های برجسته مانند وین دایر و جو ویتالی گرفته تا مطالب انگیزشی و خودباوری مثل پاکسازی ضمیر ناخودآگاه و مدیتیشن شما می توانید اطلاعات دیگر را از تیم ما یعنی روانشناسی رستگاران روشنی وجود دریافت کنید.

شما عزیزان انواع مطالب مختلف را از علم روانشناسی در نبض کیهانی که شامل معنی مدیتیشن ، نکات قابل توجه در روانشناسی کودک، اضطراب در بیماری وسواس و … است را می توانید مطالعه کنید و همچنین می توانید در مورد موضوعاتی مانند مشاوره های ازدواج و زناشویی از متخصصان ماهر ما بهره مند شوید.

اشتراک گذاری :
دیدگاه خود را بنویسید